Verkiezingen Bilzen - Stemmenkampioen Johan Sauwens troeft Bruno Steegen af

door
Belga
Leestijd 1 min.

Johan Sauwens (Trots op Bilzen) is de stemmenkampioen in Bilzen met 6.887 voorkeurstemmen. Ook Bruno Steegen (Beter Bilzen) behaalt een goede persoonlijke score van 5.526 voorkeurstemmen. Dat blijkt uit de officiële resultaten met 13 van de 13 telbureaus geteld. Trots op Bilzen is met 12 zetels de grootste partij, ondanks de winst van Beter Bilzen naar 10 zetels. Ook op het vlak van voorkeurstemmen haalt Sauwens de bovenhand, wat een rol kan spelen als de twee winnende partijen samen een coalitie vormen. Beide 'kanseliers' willen immers de burgemeesterssjerp.

Naast Sauwens deed ook Limburgs gedeputeerde Inge Moors het goed voor Trots op Bilzen. Zij geraakte als lijstduwer verkozen met 2.614 voorkeurstemmen. N-VA-lijsttrekker Wouter Raskin behaalde 1.976 naamstemmen, terwijl voormalig burgemeester Frieda Brepoels als lijstduwer 1.108 voorkeurstemmen kreeg. Annick Ponthier (Vlaams Belang) kreeg 2.452 voorkeurstemmen van de Bilzense kiezer. Guy Swennen (Bilzen Bruist) en Johan Danen (Groen) moeten het respectievelijk met 802 en 614 naamstemmen doen.

Johan Sauwens, die bij de Raad van State nieuwe verkiezingen afdwong, behoudt met Trots op Bilzen (33,8 pct) zijn 12 zetels. Burgemeester Bruno Steegen wint met Beter Bilzen 3 zetels, waardoor zijn partij met 27,5 pct van de stemmen op 10 zetels uitkomt. N-VA (12 pct) gaat van 6 naar 3 zetels, terwijl Vlaams Belang (13,8 pct) 2 zetels wint en op 4 zetels komt. Bilzen Bruist (7,4 pct) houdt 1 van zijn 2 zetels over. Groen (5,5 pct) behoudt zijn enige zetel in de gemeenteraad.

bron: Belga