Trump haalt uit naar krantenbericht over Amerikaanse cyberactiviteit in Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft hard uitgehaald naar een artikel in The New York Times over een toename in digitale invallen in het elektrische netwerk van Rusland. Andere functionarissen hebben zondag erkend dat de Verenigde Staten stappen onderneemt om Rusland te verhinderen zich in te mengen in de verkiezingen. In een reeks tweets had Trump zaterdag gezegd dat het artikel onwaar is en een "virtuele daad van verraad". De krant is volgens hem "zo wanhopig voor een verhaal" dat die alles zou drukken "zonder in het minst te denken aan de gevolgen".

Volgens het artikel voeren de VS steeds meer digitale invallen uit in het Russische elektriciteitsnetwerk, om Rusland te waarschuwen geen desinformatiecampagnes te voeren in de Amerikaanse verkiezingen. Ook is het de bedoeling aan te tonen dat de VS bereid zijn om cyberinstrumenten meer agressief te gebruiken.

Het artikel citeert anonieme regeringsfunctionarissen, huidige en gewezen. Volgens het stuk is nog niet bericht over de ontplooiing van Amerikaanse computercode in het Russische elektriciteitsnetwerk.

De minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kreeg vragen over het artikel in interviews op zondagochtend. Hij zei dat hij geen commentaar had. De Verenigde Staten onder de regering van Trump hebben volgens hem wel "enorme inspanningen gedaan om te verzekeren dat er geen inmenging is in onze verkiezingen, niet door Rusland of door eender welk land ter wereld".

Volksvertegenwoordiger Adam Schiff zei aan CBS dat er een focus was om Russische inmenging te verhinderen en dat het belangrijk was om een afschikkingsmiddel te hebben. Wel ondermijnt Trump dat door te zeggen dat de Russische inmenging volgens hem een hoax is.

Bron: Belga