Wereldkampioen Rohan Dennis wint openingstijdrit en is eerste leider Ronde van Zwitserland

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australiër Rohan Dennis (Bahrain-Merida) heeft de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland in Langnau im Emmental gewonnen. Hij haalde het na 10:50 met amper één tiende voorsprong op de Pool Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) en één seconde op de Australiër Michael Matthews (Team Sunweb) en is ook de eerste leider. De tijdrit van tien kilometer in en rond Langnau im Emmental was vlak en kende weinig moeilijke bochten. Patrick Bevin van CCC zette al snel een scherpe tijd neer, goed voor een gemiddelde van bijna 52 km/u. De Poolse hardrijder Maciej Bodnar dook snel onder die tijd, maar ook hij mocht niet lang in de hot seat zitten. Wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis was amper een tiende van een seconde sneller dan Bodnar. Michael Matthews verraste op de korte tijdrit door op amper anderhalve seconden van Dennis binnen te komen.

Soren Kragh Andersen haalde ook uit, maar strandde alsnog op twee seconden van de wereldkampioen. Zij deden het goed, maar bijvoorbeeld de klimmer Enric Mas moest al 47 seconden toegeven. Van Geraint Thomas werd ook meer verwacht: hij kwam al zeventien seconden tekort. Zijn jonge ploegmaat Egan Bernal, een mindere tijdrijder, reed met 23 seconden achterstand over de meet ten oosten van Bern.

Belgisch kampioen Yves Lampaert zette de vijftiende tijd neer op achttien seconden van Dennis. Fabio Aru was één van de laatste grote namen die van het startpodium reden in Zwitserland, maar ook hij moest al meteen een halve minuut afstaan aan Dennis. De Australische wereldkampioen zat het laatste uur van de tijdrit al safe, want alle grote namen kozen ervoor om vroeg te starten en het begon daarbovenop te regenen in het Emmental. Dennis is met zijn tijdritzege ook meteen de eerste leider in de Ronde van Zwitserland.

Morgen blijft de Ronde van Zwitserland opnieuw in en rond Langnau im Emmental voor een rit van 159 kilometer over heuvelachtige wegen.

Bron: Belga