Uitleveringswet Hongkong: protesten zullen plaatsvinden ondanks opschorting wetsontwerp

door
Belga
Leestijd 1 min.

De manifestaties in Hongkong zullen morgen plaatsvinden zoals gepland, ondanks de opschorting van de omstreden uitleveringswet die de regering heeft aangekondigd. De coalitie Civil Human Rights Front was de onofficiële organisator van de massaprotesten in Hongkong deze week. De pro-democratiecoalitie zei dat de bijeenkomst van zondag zal plaatsvinden, om het politiegeweld tegen de manifestanten te veroordelen. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels tegen de manifestanten bij hun protesten op woensdag, waarbij 81 mensen gewond zijn geraakt.

De coalitie wil dat de regering haar omschrijving van de protesten als een "rel" intrekt. Relschoppen kan immers leiden tot een celstraf van tien jaar. Ook moet de overheid de gearresteerde manifestanten zonder vervolging vrijlaten. De politie had elf mensen opgepakt op woensdag. De coalitie zei nog dat de protesten zullen blijven duren tot het wetsontwerp is ingetrokken.

Verschillende manifestanten oordelen dat de opschorting niet ver genoeg gaat. Een groep van tien mensen die in hongerstaking is gegaan, wil dat de overheid het ontwerp volledig intrekt en dat bestuursvoorzitster Carrie Lam aftreedt. Thomas Hong, die deelneemt aan de hongerstaking, zegt dat die hongerstaking 103 uur zal aanhouden, een verwijzing naar de 1,03 miljoen mensen die deelnamen aan een protestmars afgelopen weekend. De cijfers zijn een schatting van de organisatoren.

In de buurt van de persconferentie van Carrie Lam waren vandaag opnieuw manifestanten op straat.

bron: Belga