Wrakingsverzoek tegen voorzitter BAS in matchfixingdossier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De fans van voetbalclub KV Mechelen hebben een wrakingsverzoek ingediend tegen Herman Huygens, de man die het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) moet voorzitten in het matchfixingdossier rond de degradatiematch tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Dat melden de kranten van Mediahuis en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Huygens, een magistraat, zou verzwegen hebben dat hij in 2012 lid was van de Geschillencommissie binnen de KVBV. Het BAS moet zich op 25 en 26 juni buigen over het matchfixingdossier en uiterlijk vier dagen later, op 30 juni, moeten de drie aangestelde arbiters hun vonnis vellen over de gevorderde sancties. Twee van die arbiters worden door de verschillende partijen aangeduid en in principe zijn het dan die twee arbiters die de derde arbiter, de voorzitter, aanduiden.

In het matchfixingdossier heeft zich daar al een eerste probleem voorgedaan, aangezien voorzitter Huygens niet werd aangeduid door de twee arbiters die de partijen hadden gekozen, maar door de voorzitter van de arbiters van het BAS, Frédéric Carpentier. Diezelfde Carpentier was tot voor enkele maanden ondervoorzitter, tot hij in de plaats kwam van de toenmalige voorzitter van de arbiters, Herman Verbist.

Waar de KV Mechelen-fans zwaarder aan tillen, is dat elk van de drie arbiters een verklaring moet afleggen waarin hij of zij verduidelijkt of er zaken zijn die een belangenconflict kunnen doen vermoeden. In zijn verklaring zei Herman Huygens dat er niets was dat op een belangenconflict kon wijzen maar nadien kwam aan het licht dat de man in 2012 lid was van de Geschillencommissie binnen de KVBV. De fans zijn nu van mening dat kan worden getwijfeld aan Huygens' onafhankelijkheid of onpartijdigheid, omdat de KBVB belangen heeft in de procedure, en vragen dat hij zou gewraakt worden.

In eerste aanleg had de Geschillencommissie Hoger Beroep geoordeeld dat de poging tot matchfixing in de degradatiestrijd van het seizoen 2017-2018 bewezen was. De schuld werd vooral toegewezen aan vier clubbestuurders van KV Mechelen. De voetbalclub werd bestraft met een degradatie naar 1B (met een handicap van 12 punten) en een verbod op deelname aan Europees voetbal en de Croky Cup. Medehoofdaandeelhouder Olivier Somers, ex-voorzitter Johan Timmermans en financieel directeur Thierry Steemans werden voor hun aandeel tien jaar geschorst, sportief directeur Stefaan Vanroy kreeg zeven jaar schorsing. Waasland-Beveren ging vrijuit, net als bestuursleden Jozef Van Remoortel en Walther Clippeleyr. Wegens het verzaken aan de meldingsplicht werden financieel directeur Olivier Swolfs en voorzitter Dirk Huyck gestraft met respectievelijk een jaar effectieve en een jaar voorwaardelijke schorsing.

bron: Belga