Vlaams Parlement dinsdag van start met enkele vraagtekens

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Vlaams Parlement houdt dinsdag zijn openingszitting, met een tijdelijke voorzitter en met tijdelijke zitplaatsen. Maandagmiddag komt het Bureau een eerste keer samen en zal N-VA definitief een kandidaat naar voor schuiven voor het voorzitterschap. Dinsdag leggen de 124 verkozen parlementsleden de eed af in het Vlaams Parlement, in de handen van de tijdelijke voorzitter Herman De Croo. Hij wordt bijgestaan door de twee jongste parlementsleden, beiden van Vlaams Belang: Adeline Blancquaert (23) en Filip Brusselmans (21).

In de loop van die eerste vergadering wordt De Croo al vervangen door een definitievere voorzitter, al bestaat de kans dat ook die weer plaats moet ruimen eenmaal de regering is gevormd. In de wandelgangen wordt N-VA'er Kris Van Dijck genoemd. Fractieleider Matthias Diependaele zegt dat de partij pas maandagmiddag, bij de eerste vergadering van het Bureau, een kandidaat naar voor zal schuiven. Door de zetelverdeling volgens het systeem D'Hondt krijgt N-VA overigens drie vertegenwoordigers in dat Bureau, tegenover één voor alle andere fracties. Het Bureau beslist over de dagelijkse werking van het parlement.

Vooraleer de leden de eed kunnen afleggen, moeten hun geloofsbrieven worden onderzocht. Er moet vooral worden nagegaan of ze over al hun burgerlijke en politieke rechten beschikken. Geen enkel parlementslid heeft totnogtoe een klacht ingediend tegen de verkiezing van een ander lid.

De fracties zullen dinsdag op tijdelijke plaatsen zitten. N-VA gaat immers niet akkoord met de verdeling die werd voorgesteld door de diensten van het parlement, omdat de fractie wordt gesplitst door een gang. Pas in de loop naar de tweede vergadering zal worden gediscussieerd over een definitieve verdeling van de zitjes.

Het parlement telt na de eedaflegging zeven fracties. Omdat PVDA slechts vier verkozenen heeft, vormt de partij echter geen 'erkende' fractie. Daarvoor zijn vijf leden nodig. Dat betekent onder meer dat de parlementsleden minder spreektijd krijgen en niet over extra fractiepersoneel beschikken.

bron: Belga