Toronto onttroont Golden State en verovert eerste titel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Toronto heeft zich voor het eerst tot NBA-kampioen gekroond. In de zesde finalewedstrijd van het Noord-Amerikaanse basketkampioenschap wonnen de Raptors met 110-114 bij uittredend kampioen Golden State, goed voor een beslissende 4-2 zege. Kyle Lowry en de Kameroener Pascal Siakam maakten allebei 26 punten voor de bezoekers uit Canada. Lowry, in 2014 al kampioen met San Antonio, werd na afloop uitgeroepen tot MVP van de Finals. Toronto is het eerste niet-Amerikaanse team dat de NBA-titel verovert. De Raptors worden sinds juli 2018 gecoacht door de 51-jarige Nick Nurse, die in 1998 nog op de bank bij Oostende zat.

Golden State leek eerst een beslissend zevende duel uit de brand te slepen. De Californiërs leidden in het derde kwart tot Klay Thompson uitviel met een knieblessure. De guard had op dat moment al 30 punten achter zijn naam. Toronto profiteerde optimaal van zijn wegvallen en gingen op en over de Warriors. Het team uit Oakland speelde zijn vijfde opeenvolgende finale en mikte op een derde titel op rij. Golden State had evenwel veel pech met blessures, van onder meer sterspeler Kevin Durant.

"Het is lastig om een finale te verliezen, maar ons verhaal is niet afgelopen", reageerde die andere ster van de Warriors, Stephen Curry. "We hebben ervoor geknokt en wat we de voorbije vijf jaar hebben laten zien, is ongelofelijk. Maar dit is niet het einde voor ons. Ik zou niet tegen ons wedden voor de titel volgend seizoen."

bron: Belga