Rohani: "VS vormen ernstige bedreiging voor stabiliteit in regio en wereld"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Iraanse president Hassan Rohani heeft de Verenigde Staten er van beschuldigd een "ernstige bedreiging" te vormen voor de stabiliteit in de regio en in de wereld, na de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van Iran rond de aanvallen tegen twee olietankers in de Golf van Oman. "De voorbije twee jaar heeft de Amerikaanse regering blijk gegeven van een agressieve benadering en vormt ze een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de regio en in de wereld, door alle internationale regels met de voeten te treden", aldus Rohani tijdens een vergadering van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie in Bisjkek (Kirgizië).

De verklaring komt er kort nadat de Verenigde Staten Iran ervan beschuldigd hebben verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen donderdag tegen twee olietankers in de Golf van Oman. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees die beschuldigingen al af als "ongefundeerd".

De regio ziet sinds ruim een maand de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran toenemen. China roept op tot dialoog. "We hopen dat alle betrokken partijen hun geschillen kunnen bijleggen via dialoog en overleg", klinkt het. "Dat is in het belang van de landen in de regio en in het belang van de internationale gemeenschap." De Chinese president Xi Jinping heeft zijn Iraanse ambtgenoot Rohani ondertussen ontmoet in Bisjkek.

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen Soreide heeft vrijdag ook verklaard dat het te vroeg is voor vingerwijzingen naar de verantwoordelijken voor de aanvallen op de olietankers. "Het is te vroeg om te concluderen wie verantwoordelijk is, maar ik ben erg ongerust over de situatie in het gebied", zei ze aan de Noorse openbare omroep NRK. Volgens de Noorse minister is er "erg weinig nodig om de situatie te doen escaleren".

Een van de olietankers die gisteren aangevallen werden was een Noors schip, de Front Altair. Volgens Soreide heeft het Noorse maritieme agentschap de Noorse schepen in de regio opgeroepen om de veiligheidsmaatregelen op te trekken.

Bron: Belga