Machtsstrijd in Moldavië beslist: nieuwe coalitie gaat aan de slag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na een dagenlange politieke crisis in Moldavië heeft de nieuwe coalitie van zowel pro-Russische als pro-Europese partijen de bovenhand gekregen. De Democratische Partij van de omstreden oligarch Vlad Plahotniu, die ook aanspraak maakte op de macht, trok zich vandaag terug. Ze kiest voor de oppositie, zo meldden lokale media. De blokkades van de regeringsgebouwen zijn opgeheven. De Democratische Partij had vorige week een parallelle regering op poten gezet, nadat het Grondwettelijk Hof de pro-Russische president Igor Dodon tijdelijk had geschorst en Pavel Filip van de Democratische Partij had aangeduid als waarnemend staatshoofd. Dodon had geweigerd om het parlement te ontbinden nadat het Grondwettelijk Hof daartoe had aangedrongen, omdat de verschillende politieke partijen er de stembusgang van februari niet in waren geslaagd om een regering te vormen.

Het manoeuvre van Pavel Filip werd afgelopen weekend gezien als een poging om de macht te behouden. Vrijdagnacht werd namelijk bekendgemaakt dat er alsnog een nieuwe regering was gevormd, bestaande uit zowel pro-Russische als pro-Europese partijen. Die regering zou worden geleid door de Maia Sandu van de pro-Europese alliantie ACUM. Het opzet van die regering zou er precies in bestaan Vlad Plahotniuc te ondermijnen, die ervan verdacht in Moldavië al jaren de touwtjes in handen te hebben. Tot de regering van Sandu behoren ook de pro-Russische socialisten van Igor Dodon.

Filip maakte vorige zondag van zijn paar uren als president gebruik om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar Dodon annuleerde dat decreet dinsdag weer. Daarmee was de politieke crisis in het land compleet. In een zelden geziene eensgezindheid schaarden zowel de Europese Unie, de Verenigde Staten als Rusland zich achter het kamp van Dodon.

Bron: Belga