Alle Vlaamse gemeenten krijgen schuilhokken voor zwerfkatten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Alle Vlaamse gemeenten krijgen van de Vlaamse overheid schuilhokken voor zwerfkatten die na hun sterilisatie terug worden vrijgelaten. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft 250.000 euro voorzien voor die ondersteuning. Omdat heel wat steden en gemeenten te kampen hebben met overlast door zwerfkatten werkte de Vlaamse regering een pakket maatregelen uit. Er kwamen strengere sterilisatieverplichtingen voor katten en gemeenten moesten een specifiek plan van aanpak uitwerken.

Voor het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten werken de meeste gemeenten samen met een dierenasiel of een lokale vereniging. Sinds april vorig jaar moeten steden en gemeenten ook beschutting en voeder voorzien voor zwerfkatten die na hun sterilisatie terug vrijgelaten worden.

Alle steden en gemeenten krijgen nu twee kattenschuilhokken. Bij elk schuilhok horen ook 2 infoborden met onder andere de contactgegevens van het lokale aanspreekpunt voor zwerfkatten, informatie over de sterilisatieplicht en de vraag om de dieren met rust te laten. De steden en gemeenten betalen niets voor de eerste 2 schuilhokken en bijhorende infoborden. Ze krijgen bovendien de kans om via de Vlaamse Overheid extra schuilhokken te bestellen aan een voordelig tarief.

bron: Belga