Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans op een relatiebreuk

Het leeftijdsverschil tussen partners bepaalt voor een belangrijk deel hoe lang zij bij elkaar blijven. Uit cijfers van het Nederlandste Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt nu dat bij een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar de scheidingskans toeneemt.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De CBS volgde voor hun grootschalig onderzoek meer dan 87.000 stellen. Van de stellen met een leeftijdsverschil van maximaal vijf jaar die in 2003 gingen samenwonen, was in 2015 ongeveer een kwart uit elkaar. Bij een groter leeftijdsverschil was 30 procent van de koppels na twaalf jaar niet langer samen. Bij grote leeftijdsverschillen is de relatie wel iets stabieler als de man ouder is.

Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag heeft de invloed van een aanzienlijk leeftijdsverschil op de duur van de relatie te maken met een aantal aspecten. "Zo is de acceptatie van de omgeving belangrijk", zegt zij. "Als er een groot verschil is tussen partners, dan vinden mensen daar wat van. Daarbij komt dat partners die bijvoorbeeld tien jaar in leeftijd verschillen, zijn opgegroeid in heel andere werelden, met heel andere normen, waarden en idealen. Dat is lastiger te verenigen. Maar dit zijn relaties die niet heel veel voorkomen, het zijn heel kleine groepen in de samenleving."

Leeftijd vrouw

De leeftijd van de vrouw aan het begin van de relatie heeft ook invloed. Van de koppels van wie de vrouw 18-20 jaar was bij het begin van de relatie, had bijna de helft na twaalf jaar al een punt achter de relatie gezet. Is de vrouw bij het begin iets ouder, 20-25 jaar, dan houdt 29 procent het niet vol.

"Als mensen jong bij elkaar komen, zijn dat statistisch gezien niet de meest succesvolle relaties", zegt Traag. Een van de redenen daarvoor is volgens haar dat het voor jongvolwassenen moeilijk is om zo jong al een keuze te maken die invloed heeft op de rest van hun leven.

Hoogopgeleide partners

Hoogopgeleide partners staan vaker garant voor een duurzame relatie dan andere stellen; respectievelijk 19 en 31 procent was twaalf jaar later een eigen weg ingeslagen.

"Een van de redenen daarachter is dat mensen die hoogopgeleid zijn minder financiële stress hebben, dat kan mensen parten spelen", zegt Traag. Bij een mix hebben stellen met een hoogopgeleide vrouw sneller genoeg van elkaar dan koppels met een hoogopgeleide man.

Kinderen

Ongehuwde stellen en koppels zonder kinderen zijn sneller op elkaar uitgekeken dan anderen. Dat geldt ook als er kinderen zijn uit een eerdere relatie en bij gemengde stellen wat betreft migratieachtergrond.

Wel neemt na vier jaar samenwonen het scheidingsrisico af. "Na die vier jaar weet je wel of je karakters bij elkaar passen, dan ontstaat een soort stabilisering", zegt Traag.