Watergroep experimenteert met ondergrondse opslag tegen droogte

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om de droogte in de zomermaanden tegen te gaan, is De Watergroep bezig met een experiment in De Blankaart in Diksmuide. De maatschappij voor watervoorziening probeert om water op te slaan in een ondergrondse laag om het in de zomer weer op te pompen. "Er is in principe voldoende water, maar niet altijd op een goed moment", zegt Tom Diez, afdelingshoofd Waterbronnen en Milieu bij De Watergroep. "Dit kan een oplossing bieden." Ondanks de regenval van de voorbije dagen is het grondwaterpeil nog lang niet hersteld na de droogte afgelopen zomer. "Door de klimaatopwarming zullen we steeds vaker lange periodes van droogte krijgen", zegt Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep. "Maar dat gaat gepaard met meer regen in de winter. Met dit experiment willen we proberen om het water dat anders gewoon terugvloeit naar de zee, 's winters op de vangen in een ondergrondse laag. In droge periodes zouden we dan die voorraad kunnen aanboren om watertekorten op te vangen."

De put werd geboord vlak naast het waterproductiecentrum De Blankaart in Diksmuide op een diepte van 300 meter. Hij wordt momenteel leeggepompt om na te gaan over welk volume erin kan. "We hopen om hier zo'n drie miljard liter water te kunnen opslaan onder de grond", aldus De Schepper. "Dat is eenzelfde volume als het spaarbekken in De Blankaart."

Waarom dan geen tweede reservoir bouwen? "Het reservoir in Diksmuide is 120 voetbalvelden groot en dateert van de jaren zeventig. Het is niet evident om een gelijkaardige oppervlakte vrij te maken voor een nieuwe constructie." Bovendien vermoedt De Watergroep dat de putten goedkoper zullen zijn, maar dat moet nog worden becijferd. Een put kost ongeveer een half miljoen euro. Voor eenzelfde opslag als het spaarbekken zouden minstens een vijftal putten nodig zijn.

Het systeem, dat officieel Aquifer Storage and Recovery (ASR) heet, is uniek in België maar wordt wel al gebruikt in Australië en de Verenigde staten. Voorlopig is het echter nog toekomstmuziek. Het systeem zou ten vroegste binnen vijf à tien jaar operationeel zijn. "We moeten eerst onderzoeken of het water dat we willen stockeren, niet aangetast wordt door het gesteente in de grondlaag", zegt Diez. "Mogelijk is een voorbehandeling nodig. Want het is essentieel dat de kwaliteit van het opgeslagen water niet aangetast wordt."

bron: Belga