Washington beschuldigt Iran ervan "verantwoordelijk" te zijn

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Iran ervan beschuldigd "verantwoordelijk" te zijn voor aanvallen die donderdag zijn uitgevoerd op olietankers in de Golf van Oman. "Het is de inschatting van de Amerikaanse regering dat de Islamitische Republiek Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen van vandaag in de Golf van Oman", zo citeerde het ABC News het hoofd van het State Department.

Hij plaatste het incident in het kader van een ruimere campagne van Teheran en zijn "surrogaten" tegen Washington en zijn bondgenoten.

"In hun geheel beschouwd vormen deze onuitgelokte aanvallen een duidelijke bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, een schreeuwerige aanval op de vrije scheepvaart en een onaanvaardbare campagne vanwege Iran voor het escaleren van de spanning", zei Pompeo.

"Iran zou diplomatie aan diplomatie moeten knopen, niet met terreur, bloedvergieten en afpersing. De VS zullen hun strijdkrachten en belangen verdedigen, en samen met hun partners en bondgenoten de internationale handel en regionale stabiliteit blijven vrijwaren", aldus de minister.

Hij voegde eraan toe dat Washington zijn bezorgdheid zal uiten op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad later op de dag.

De bewindsman zei ook dat zijn land nog steeds een terugkeer van Teheran naar de onderhandelingstafel op het "geijkte moment" wil.

President Donald Trump twitterde donderdag dat het "nog te vroeg" is voor een akkoord met Iran. "Zij (Iran) zijn niet bereid en wij ook niet."

Bron: Belga