Spaanse partij Vox wil toetreden tot conservatieve fractie in Europees Parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uiterst rechtse partij Vox uit Spanje heeft een aanvraag ingediend om toe te treden tot de conservatieve fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement. Dat heeft de partij bekendgemaakt. De voorbije vijf jaar zaten ook de verkozenen van N-VA in deze fractie. "De ECR-fractie heeft zich geëngageerd om de soevereniteit, de integriteit en grondwettelijke orde van alle lidstaten te respecteren", zo stelt Vox in een mededeling. Naar eigen zeggen wil de partij de krachten bundelen met andere Europese partijen die willen "strijden tegen de linkse consensus en de anti-Europese mondialisering".

De ECR wordt onder meer bevolkt door de conservatief-nationalistische Poolse regeringspartij PiS, de Britse Tories, het Italiaanse Fratelli d'Italia en het Nederlands Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De voorbije legislatuur zetelden ook de vier parlementsleden van N-VA in deze groep. De partij beslist volgende week donderdag over haar positionering in het Europese halfrond.

Met Vox deelt N-VA alvast niet dezelfde standpunten over de Catalaanse kwestie. De amper zes jaar oude partij profileert zich als een uitgesproken verdediger van de Spaanse unitaire staat en wil bevoegdheden van de autonome gemeenschappen terug naar Madrid halen. Ze won drie zetels in het Europees Parlement.

bron: Belga