Nieuwe incidenten met tankers in Golf van Oman

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na vermoedelijk nieuwe incidenten met tankers in de Golf van Oman heeft de Amerikaanse marine twee noodoproepen gekregen. Amerikaanse schepen zijn in de regio onderweg en verlenen hulp, zo heeft de 5de vloot van de Amerikaanse marine in Bahrein vandaag laten weten. Er circuleren berichten dat er twee tankers zijn aangevallen. De betrokken schepen zouden de Front Altair en de Kokuka Courageous zijn. De eerste tanker vaart onder vlag van de Marshalleilanden en heeft een Noorse eigenaar. Volgens het Noorse persbureau NTB had het schip olie geladen in een haven in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Kokuka Courageous heeft methanol aan boord en liep schade op in een "veiligheidsincident", aldus het bedrijf Bernhard Schulte Shipmanagement. De 21 crewleden zijn ontzet, maar de vracht is intact en het schip loopt geen risico om te zinken, luidt het.

De tankers varen in de buurt van de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie. In het noorden grenst de Golf van Oman aan Iran, in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en in het zuiden aan Oman.

Een maand geleden meldden de VAE al sabotage tegen vier handelsschepen in de Golf van Oman. Volgens bronnen in Saoedi-Arabië liepen twee tankers van het land zware schade op. De precieze omstandigheden van die incidenten blijven onduidelijk.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton wees toen met de beschuldigende vinger naar Iran. Hij sprak over aanvallen met zeemijnen, maar legde geen bewijzen voor zijn beschuldigingen voor. De regering in Teheran sprak van "belachelijke beweringen".

bron: Belga