Identiteit en Democratie wordt "grootste soevereinistische kracht" in Europees Parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Europees Parlement is de nieuwe fractie van uiterst rechtse partijen gepresenteerd. Met 73 parlementsleden uit negen lidstaten presenteert Identiteit en Democratie (ID) zich als "de belangrijkste soevereinistische kracht" in het halfrond. Met haar verzet tegen een "Europese superstaat" wil de fractie "de luis in de pels van het establishment" worden. Met de Italiaanse Lega, het Franse RN, de Oostenrijkse FPO en Vlaams Belang wordt ID gebouwd op de fundamenten van de vorige uiterst rechtse fractie Europa van Naties en Vrijheid. De meeste van die partijen boekten bij de verkiezingen van eind mei zetelwinst, en bovendien wisten ze ook andere eurosceptische partijen, zoals het Duitse AfD, naar hun nieuwe groep te lokken.

Hun gemene deler: een afwijzing van een "Europese superstaat", meer macht voor de natiestaten en de nationale parlementen en de bescherming van de Europese identiteit tegen de globalisering. "Geen enkele van de partijen hier wil de Europese Unie vernietigen. Wel staan wij voor een radicale hervorming", zo luidde de intentieverklaring van de nieuwe fractieleider Marco Zanni.

Met 73 van de 751 zetels wordt ID voorlopig de vijfde grootste fractie in het halfrond, maar Marine Le Pen van het RN wees erop dat de groep na de brexit en de herverdeling van de zetels de groenen zullen voorbijsteken. In ieder geval lijkt ID de ECR van de Poolse PiS en de Britse conservatieven te ontkronen als grootste alliantie aan de nationalistische rechterzijde van het Europese halfrond.

Met ook nog de EFDD rond de Brexit Party van Nigel Farage in de arena blijft de rechtse eurosceptische stem vooralsnog versnipperd, maar dat betekent volgens ID niet dat ze rond bepaalde dossiers niet over de fractiegrenzen heen de krachten kunnen bundelen. "Uiteraard is er ruimte om samen te werken. In dit gefragmenteerde parlement moeten we onze 73 stemmen zo goed mogelijk exploiteren", verklaarde Zanni.

bron: Belga