"Geloof niet dat het om wezen gaat, we zullen ook moeders moeten terugnemen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is helemaal niet te spreken over het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten in Irak gesloten heeft om de kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren. Het akkoord zou in de eerste plaats betrekking hebben op weeskinderen, maar Francken betwijfelt sterk of de 'Belgische' kinderen in de kampen geen ouders meer hebben. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. Over het akkoord was tot vanochtend weinig bekend, behalve dat het enkel op weeskinderen betrekking zou hebben die in Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië zouden zitten. Maar Theo Francken is sceptisch. "Ik wil dat allemaal nog zien. Het is totaal onduidelijk wat in die kampen aan de hand is. Hoeveel vrouwen (moeders, red.) leven nog? Hoeveel strijders leven nog? De ouders van die kinderen zijn weg, maar komen dan plots terug... Dat het wezen zijn, geloof ik niet. Als expert weet ik dat we alles met een ongelooflijke korrel zout moeten nemen."

Volgens Francken zal niet alleen blijken dat de betrokken kinderen helemaal geen weeskinderen zijn, maar zal België op basis van rechtspraak verplicht worden om ook hun moeders terug te nemen. "En dan zeg ik neen." Op de opmerking dat de N-VA destijds mee het principe goedkeurde dat IS-kinderen jonger dan tien jaar naar België mogen terugkeren, antwoordde Francken dat het standpunt van zijn partij gewijzigd is na een aantal juridische uitspraken ter zake. "Als die moeders meekomen, willen wij ze niet", aldus Francken.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde op Francken dat de N-VA'er uitspraken doet over een dossier waarover hij geen informatie heeft en dat na een analyse door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten het licht op groen kon worden gezet voor de repatriëring van zes kinderen die in België geboren zijn en die effectief geen ouders meer hebben. "OCAD kent Europees recht onvoldoende. Die ouders komen mee", riposteerde Francken meteen via Twitter.

bron: Belga