Fluvius gaat op 1 juli van start met uitrol digitale meter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Distributienetbeheerder Fluvius start op 1 juli met de uitrol van de digitale energiemeter. Eerst komen klanten met een budgetmeter, mensen met zonnepanelen en nieuwbouw- of gerenoveerde woningen aan de beurt. Tegen eind 2022 moeten er 1,8 miljoen meters geplaatst zijn, tegen 2034 moeten alle Vlaamse gezinnen en kleine bedrijven zijn overgeschakeld. De uitrol van de digitale meter had heel wat voeten in de aarde. Normaal gezien was de start voorzien voor begin dit jaar, maar de meters konden niet op tijd geleverd worden. Er was ook onduidelijkheid over de gevolgen voor mensen met zonnepanelen.

Voor die laatste groep kwam eerder dit jaar een regeling uit de bus: eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst worden, zullen tot vijftien jaar na de ingebruikname in het oude systeem met de terugdraaiende teller kunnen blijven. Fluvius garandeert ook dat er voldoende meters beschikbaar zijn om de uitrol op 1 juli te starten, en dat alle toepassingen vanaf die dag bruikbaar zijn. Op 18 dagen voor de uitrol zette het bedrijf donderdag in Mechelen nog eens de puntjes op de 'i'.

Eerst komen de klanten met zonnepanelen, mensen met een budgetmeter en nieuwbouwwoningen of woningen die ingrijpend gerenoveerd zijn aan bod. Die klanten betalen geen plaatsingskosten, legt projectleider van de digitale meter bij Fluvius, Paul Adriaensen, uit. Tegen eind 2022 moeten zo al 1,8 miljoen digitale meters geplaatst zijn. Ook bij klanten van wie de oude meter stukgaat, of bij wie in een van de proefprojecten zat, wordt gratis een nieuw digitaal exemplaar geplaatst.

Daarna komen alle andere klanten aan bod. Enkel wie vroeger dan gepland een digitale meter in huis wil, moet een plaatsingskost van 226 euro betalen voor de gas- en elektriciteitsmeter samen. Tegen eind 2034 moet de volledige uitrol rond zijn.

De digitale energiemeter vervangt het mechanisch telwerk en de draaiende schijven van de oude Ferrarismeters door een display. Dat biedt een hele resem voordelen, legt Adriaensen uit. Zo kunnen de meterstanden vanop afstand doorgegeven worden en hebben consumenten meer inzicht in het verbruik.

De impact op de energiefactuur blijft bovendien beperkt, maakt Fluvius zich sterk. De gemiddelde Vlaamse klant zal per jaar gemiddeld 15 euro extra betalen voor elektriciteit en 12 euro voor aardgas. De verwachte energiebesparing is daarin niet meegerekend.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) is alvast tevreden. "Wie een digitale meter wil krijgt er heel wat mogelijkheden bij. Met een digitale meter moét je minder, en kan je meer." De Vlaamse overheid lanceert vanaf vandaag een informatiecampagne over de omslag naar de digitale meter. Wie vragen heeft kan terecht op www.digitalemeter.be.

bron: Belga