Britse minister keurt uitlevering Assange aan VS goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, heeft vandaag gezegd dat hij instemt met de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten. Hij zei aan de Britse omroep BBC dat het nu aan het gerecht is om te beslissen over de volgende stap. "Een uitleveringsverzoek van de VS komt morgen voor het gerecht, maar gisteren heb ik het uitleveringsbevel ondertekend (...) dat morgen voor de gerechtshoven komt", zei Javid. Verwacht wordt dat de advocaten van Assange de beslissing van de minister zullen aanvechten en het pad effenen voor een lange beroepsprocedure voor de Britse rechtbanken.

De Amerikaanse regering beschuldigt Assange van samenzwering met Chelsea Manning, vroeger analist bij de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten, om in 2010 geheime inlichtingen te lekken over het militaire optreden van de VS in Irak en Afghanistan. De aanklacht telt in totaal achttien punten. Als de Australiër over de hele lijn schuldig wordt verklaard, riskeert hij 175 jaar cel.

Assange (47) zit sinds april in de hoogbeveiligde gevangenis Belmarsh in het oosten van Londen, nadat hij zich zeven jaar lang op de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad had verschanst.

bron: Belga