Boris Johnson blijft torenhoog favoriet om May op te volgen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Boris Johnson blijft de absolute favoriet om Theresa May op te volgens als leider van de Conservatieve partij en premier van Groot-Brittannië. In de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen bij de Tories kreeg hij 114 van de 313 parlementsleden achter zich. Drie van de tien kandidaten vallen uit de race. Omdat Theresa May begin deze maand ontslag nam, moeten de Britse Conservatieven op zoek naar een nieuwe partijleider en eerste minister.

Tien Conservatieven stelden zich kandidaat. De keuze ligt in eerste instantie bij de 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis. Zij organiseren stemrondes tot er nog twee kandidaten overblijven, waarna de circa 125.000 partijleden het laatste woord krijgen.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte zijn favorietenrol in de eerste stemronde waar. De flamboyante Johnson kreeg de steun van 114 Tories. Zijn voornaamste concurrenten Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab en Rory Stewart moeten het met respectievelijk 43, 37, 27 en 19 stemmen stellen.

Drie kandidaten vielen donderdag af. Zij haalden minder dan 5 procent van de stemmen.

bron: Belga