BAS buigt zich op 25 en 26 juni over matchfixingdossier

door
Belga
Leestijd 3 min.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal zich op 25 en 26 juni buigen over het matchfixingdossier rond de degradatiematch tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Dat bevestigde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Uiterlijk vier dagen later, op 30 juni, zullen de drie aangestelde arbiters hun vonnis vellen over de gevorderde sancties. De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelde dat de poging tot matchfixing in de degradatiestrijd van het seizoen 2017-2018 bewezen was. De schuld werd vooral toegewezen aan vier clubbestuurders van KV Mechelen. De voetbalclub werd bestraft met een degradatie naar 1B (met een handicap van 12 punten) en een verbod op deelname aan Europees voetbal en de Croky Cup. Medehoofdaandeelhouder Olivier Somers, ex-voorzitter Johan Timmermans en financieel directeur Thierry Steemans werden voor hun aandeel tien jaar geschorst, sportief directeur Stefaan Vanroy kreeg zeven jaar schorsing. Waasland-Beveren ging vrijuit, net als bestuursleden Jozef Van Remoortel en Walther Clippeleyr. Wegens het verzaken aan de meldingsplicht werden financieel directeur Olivier Swolfs en voorzitter Dirk Huyck gestraft met respectievelijk een jaar effectieve en een jaar voorwaardelijke schorsing.

KV Mechelen en de vier bestuurders tekenden vorige vrijdag echter officieel beroep aan. Zij worden gesteund door supporters, wiens tussenkomst door de Geschillencommissie Hoger Beroep onontvankelijk werd verklaard, maar dus naar het BAS stapten. Ook bij het arbitragehof kunnen ze zich als belanghebbende partij aanmelden.

Swolfs en Huyck berustten in de uitspraak, maar moeten nu wel opnieuw getuigen voor de drie aangestelde arbiters van het BAS. Hetzelfde geldt voor alle andere partijen: voetballer Olivier Myny (vrijgesproken), spelersmakelaars Dejan Veljkovic (tien jaar schorsing), Walter Mortelmans (drie jaar schorsing, waarvan één effectief), Thomas Troch (drie jaar schorsing, waarvan twee effectief) en Evert Maesschalck (vrijgesproken). Enkel Mortelmans liet beroep aantekenen. Bondsprocureur Kris Wagner diende geen arbitrageverzoek in, maar ook hij zal moeten voorkomen.

Sporting Lokeren, Beerschot en AFC Tubeke zullen eveneens hun zegje mogen doen. Lokeren diende een verzoekschrift in bij het BAS en wedt op twee paarden. Enerzijds vindt de club dat ook Waasland-Beveren moet degraderen als de poging tot matchfixing bewezen is, anderzijds claimt Lokeren de vrijgekomen plek van KV Mechelen in 1A. Met die tweede these snijdt de sportieve degradant in de vingers van Beerschot, dat de promotie naar 1A in geval van een Mechelse degradatie zelf opeist. Tubeke vindt dan weer dat Malinwa naar de eerste amateur moet zakken, waardoor de Waals-Brabanders in 1B zouden blijven.

Het BAS wil alle partijen op twee zittingsdagen aan het woord laten. De debatten zullen nu wel achter gesloten deuren plaatsvinden. De drie zetelende arbiters hebben nadien vier dagen om een uitspraak te doen. In spoedprocedures zoals deze hoeft het vonnis aanvankelijk niet gemotiveerd zijn. Die motivering moet dan wel binnen de tien dagen na de uitspraak gebeuren. Er moet uiterlijk op 30 juni een vonnis zijn, zodat de reeksen compleet zijn en de kalenders voor volgend seizoen opgesteld kunnen worden. Het oordeel van het BAS is definitief, al kunnen de partijen wel nog naar de burgerrechter stappen. Dat is evenwel in strijd met de reglementen van de KBVB en de Pro League.

bron: Belga