"Straling Tsjernobyl te vergelijken met langeafstandsvlucht"

De Oekraïense stad Tsjernobyl was 33 jaar geleden getuige van een van de ergste kernrampen die de wereld ooit gekend heeft. Naar aanleiding daarvan werd de wijde omgeving afgesloten voor het publiek, waardoor de natuur vrij spel kreeg. De gevolgen van de ramp leveren apocalyptische beelden op, maar zijn ook voer voor een nieuwe serie en het bijbehorende toerisme.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De afgelopen decennia waagden al heel wat durfallen zich aan een tocht naar Tsjernobyl. De wijde omgeving werd na de kernramp omgetoverd tot een natuurreservaat, waar fauna en flora de vrije loop kregen. Een gebied dat ooit gedomineerd werd door de mens, werd plots overwoekerd door plantenpracht en deed vragen rijzen over hoe de aarde eruit zou zien wanneer de mensheid tot een einde zou komen. Ook georganiseerde reizen waren mogelijk en gecontroleerd door de Oekraïense geheime dienst, tot die in 2011 werden stopgezet omdat het niet duidelijk was hoeveel winst de overheid hierdoor opstreek. Sinds 2013 boden onafhankelijke reisorganisaties tripjes naar het rampengebied aan en die kennen een ware explosie sinds de komst van de HBO-serie 'Chernobyl'.

'Chernobyl'

De beelden voor de serie werden voornamelijk in Litouwen geschoten, maar toch lijkt het alsof de mensheid zich plots opnieuw bewust wordt van het bestaan van Tsjernobyl. "Het aantal aanvragen steeg plots met 35%. Het grootste deel van onze klanten zeggen dat ze boekten na het zien van de serie. Het lijkt wel alsof ze onmiddellijk na het kijken op een vliegtuig springen om Tsjernobyl te bezoeken", zegt Victor Korol, directeur van SoloEast, een van de organisaties die al decennialang tripjes naar Tsjernobyl organiseert. Vooral daguitstappen zijn populair en kosten de nieuwsgierige reiziger 99 dollar (87 euro) per persoon.

Straling

Een groot deel van de regio is opengesteld voor bezoekers sinds 2011, inclusief de verlaten stad Pripyat en een uitkijktoren zo'n 300 meter van de metalen sarcofaag die de overblijfselen van de reactor omhult. Sinds 'Chernobyl' uitkwam, leidt SoloEast zo'n 100 tot 200 bezoekers rond per weekenddag. Veel van hen zitten ondanks hun enthousiasme om de site te bezoeken toch met vragen. Vooral het stralingsniveau wekt onrust. "Nochtans is het helemaal veilig om het gebied te bezoeken, anders zou de overheid het ook niet toelaten. De straling waaraan bezoekers tijdens een bezoek worden blootgesteld, is te vergelijken met de straling die je ondergaat tijdens een langeafstandsvlucht", aldus Korol.