Google Maps waarschuwt als taxichauffeur je oplicht

Google Maps waarschuwt als taxichauffeur je oplicht
AFP / T. A. Clary

Google Maps gaat de strijd aan met oplichters achter het stuur. Het bedrijf werkt aan een nieuwe functie die gebruikers moet waarschuwen wanneer een taxichauffeur de “logische” route negeert.

Het is een probleem waar iedereen weleens mee te kampen krijgt: taxichauffeurs die zich schuldig maken aan malafide praktijken. Vooral toeristen hebben hieronder te lijden. Bestuurders maken handig gebruik van hun onwetendheid en de aanwezige taalbarrière om een langere route te nemen en zo de prijs flink wat op te krikken. Google wil nu komaf maken met die bedrieglijke praktijken en experimenteert met een nieuwe functie.

India

De nieuwe functie krijgt de naam ‘Stay Safer’ en waarschuwt gebruikers met een automatische melding wanneer de taxi meer dan 500 meter afwijkt van de voor de hand liggende route. Door de melding wordt de persoon in kwestie zich bewust van een mogelijke oplichting en kan hij of zij ingrijpen. Wanneer ‘Stay Safe’ wereldwijd beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend, maar de functie wordt momenteel uitgetest in India. Daar ontstond er recent grote verontwaardiging door enkele verkrachtingszaken waaruit bleek dat taxichauffeurs hun vrouwelijke klanten seksueel misbruikten.