Trump onthult per ongeluk deel van akkoord met Mexico

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag per ongeluk een deel van het akkoord over migratie met Mexico vrijgegeven. Dat deed hij door een pagina van het document boven te halen bij journalisten, die de tekst al snel konden ontcijferen. "De grote meerderheid van het akkoord met Mexico is nog niet onthuld", tweette de president, die eraan toevoegde dat hij "zeer tevreden" is met het resultaat van de onderhandelingen met het buurland.

Mexico beloofde vrijdag om verschillende maatregelen te nemen om het aantal migranten die de VS op illegale manier binnenkomen terug te dringen. Daardoor werden de importheffingen, waarmee Trump dreigde, opgeschort.

Het merendeel van die maatregelen, waaronder de versterking van de grens met Guatemala, waren in eerdere onderhandelingen al overeenkomen, bericht de New York Times. Volgens de krant stelt het akkoord dus weinig voor.

"Ik weet niet waar de Times dat verhaal is gaan halen", reageerde de president, die de geheime clausule eerder al "zeer sterk" had genoemd. Omdat te bewijzen, haalde hij tijdens een persconferentie een papier boven. "Hier is het akkoord", klonk het. "Ik zal Mexico het op het gepaste moment laten onthullen."

Doordat de tekst op het papier leesbaar was, hebben journalisten wel al een glimp kunnen opvangen van het akkoord. Zo wordt er onder meer vermeld dat de Verenigde Staten "45 kalenderdagen na de ondertekening van het akkoord" een balans zullen opmaken van de vooruitgang aan de grens.

Bron: Belga