Londen roept Hongkong op om “te luisteren naar bezorgdheden” van bevolking

Londen roept Hongkong op om
Londen roept Hongkong op om "te luisteren naar bezorgdheden" van bevolking

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, heeft vandaag de pro-Chinese overheid in Hongkong opgeroepen om “te luisteren naar de bezorgdheden” van de burgers die massaal op straat komen. Ze moet ook “de tijd nemen om na te denken over haar controversiële maatregelen”, klinkt het. “Het is essentieel dat de autoriteiten in een constructieve dialoog treden en maatregelen nemen om de rechten en vrijheden van Hongkong te vrijwaren, net als zijn hoge graad aan autonomie, die zijn internationale reputatie onderbouwt”, aldus nog Hunt.

Ook Brits premier Theresa May reageerde vandaag tijdens het vragenuurtje in het parlement op de onrust in Hongkong. Volgens haar is het “vitaal dat de uitleveringsregels conform de rechten en vrijheden” zijn die werden vastgelegd in het Chinees-Britse akkoord over Hongkong, dat ruim 150 jaar in het bezit was van het Verenigd Koninkrijk. In 1997 droegen de Britten het eiland over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft.

In Hongkong kwamen vandaag weer massaal betogers op straat tegen een geplande wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken. Om 11 uur lokale tijd waren de debatten over de omstreden wet gepland, maar die werden door de protesten voor het gebouw van de wetgevende raad uitgesteld tot een latere, nog onbekende datum. De politie zette traangas in tegen de manifestanten en vuurde volgens lokale media ook met rubberkogels.

Bron: Belga