EK basket (v) - Philip Mestdagh, coach van de Belgian Cats, wil de woorden "Olympische Spelen" niet horen

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Belgian Cats zijn compleet en klaar om de laatste rechte lijn in te gaan richting EK (27 juni tot 7 juli in Servië). Woensdag kwamen ze samen in vaste thuishaven Kortrijk, voor een training waaraan voor het eerst ook Emma Meesseman en Kim Mestdagh deelnamen. Die twee zijn terug van de Verenigde Staten (WNBA) en ook Julie Allemand deed voor het eerst mee aan de collectieve training. De Luikse spelverdeelster kreeg extra rust na haar titel in Frankrijk met ASVEL Lyon. De drie speelsters waren er al bij in Zaragoza vorig weekend, waar de Cats verloren van Italië en Spanje, maar ze speelden niet mee en beperkten zich tot wat individueel trainen. De eerste groepstraining waaraan ze deelnamen kwam er dus woensdag.

"Je kon onmiddellijk zien dat zij een grote impact hebben. Het niveau van de training lag meteen hoger dan die van onze vorige trainingen", stelde Philip Mestdagh vast. De bondscoach is maar wat tevreden dat zijn drie speerpunten er weer bij zijn. Maar ook al mag er veel verwacht worden van het trio Meesseman-Kim Mestdagh-Allemand, basketbal is een ploegsport met vijf op het terrein en nog eens zeven speelsters op de bank. "Die drie moeten er altijd staan, maar de meisjes die tijdens de stage in Japan en het toernooi in Zaragoza zonder onze drie sterkhouders getoond hebben dat ze een stap vooruitgezet hebben, moeten dat niveau nu aanhouden. We moeten kunnen rekenen op meer dan enkel maar drie keyplayers." Het is een les die de Cats geleerd hebben op het vorig WK, in september in Tenerife, waar ze de vierde plaats pakten. Philip Mestdagh: "In de verloren wedstrijd voor het brons op het WK zie je dat de Spanjaarden beter gaan verdedigen op Emma Meesseman, Kim Mestdagh en Julie Allemand en dan hingen we helemaal scheef, dus het is zo belangrijk dat we naast die drie pionnen nog andere speelsters hebben die hun verantwoordelijkheid nemen."

In Servië, met Zrenjanin als basis op 80 kilometer ten noorden van Belgrado, met Rusland, Wit-Rusland en Servië, komt België terecht in een moeilijke groep. De ambitie is duidelijk: de top zes halen, want die staat synoniem voor kwalificatie voor een pre-Olympisch tornooi voor de Olympische Spelen en dat is de laatste stap voor de ultieme droom: de Olympische Spelen van Tokio halen. "De Olympische droom die hangt hier, maar ik wil de woorden "Olympische Spelen" niet horen, het enige wat wij moeten doen, is presteren op het EK", zo maakt Philip Mestdagh duidelijk waar het nu volgens hem om gaat.

Mestdagh kon woensdag op training nog niet rekenen op Ann Wauters, omdat de ervaren centerspeelster van 37 jaar net een infiltratie onderging aan haar knie. "De knie doet het echt goed. Hij 'houdt' het en daar voel ik me echt goed bij", klinkt Ann Wauters optimistisch.

Vrijdag (tegen Spanje), zaterdag (tegen Canada) en zondag (tegen China) werkt België een vierlandentornooi af in het Zuidpaleis in Brussel.

.

bron: Belga