Duizenden mensen protesteren voor regeringsgebouw in Hongkong tegen omstreden wetsvoorstel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden manifestanten zijn woensdagochtend in Hongkong samengekomen voor het hoofdkwartier van de regering. Daar wordt gedebatteerd over een controversiële wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken. De mensenmassa blokkeerde ook de belangrijkste toegangswegen voor de wetgevende raad. Enkele dagen geleden kwamen al eens een miljoen mensen op straat in de voormalige Britse kolonie om te protesteren tegen het wetsvoorstel.

Meer dan 1.000 bedrijven kondigden op de sociale media aan dat ze hun deuren zullen sluiten en mee zullen manifesteren. De vakbonden lieten aan dpa weten dat ze hun leden aanmoedigen om zich ziek te melden, terwijl de vakbonden van de sociaal werkers en leerkrachten plannen om mee te protesteren. Daarnaast liet een busbedrijf weten dat zijn chauffeurs trager zullen rijden om zo de betogers te steunen.

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

Bestuurvoorzitster Carrie Lam riep de betogers op om zich niet over te geven aan "radicale acties".

bron: Belga