Bijna honderd arrestaties tijdens steunbetuiging voor Goloenov

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bijna honderd demonstranten, onder wie oppositieleider Alexej Navalny, zijn vandaag in Moskou tijdens een niet toegelaten steunbetuiging voor Ivan Goloenov gearresteerd. De onderzoeksjournalist was beschuldigd van drugshandel en werd gisteren vrijgelaten.

De arrestatie van Navalny werd door zijn woordvoerster op Twitter bevestigd. Op beelden is te zien hoe Ruslands bekendste oppositieleider door agenten in een politiebus wordt getrokken. Volgens het burgerrechtenportaal OVD-Info werden minstens 90 demonstranten opgepakt.

In het centrum van Moskou kwamen bijna duizend mensen bijeen en in Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland, enkele honderden om te protesteren tegen de politie-acties in deze zaak, die een vrijwel ongekende mobilisatie van het maatschappelijk middenveld veroorzaakte.

Goloenov had vooraf nog gewaarschuwd voor niet toegelaten protesten. Hij werd gisteren enkele dagen na zijn arrestatie weer vrijgelaten. De Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokolzev had volgens het persagentschap Interfax gezegd dat alle beschuldigingen tegen hem wegens een gebrek aan bewijs nietig waren. Het onderzoek kon geen strafbare feiten van de 36-jarige journalist aan het licht brengen. Hij werd gisteren uit huisarrest ontslagen.

Bron: Belga