Chris Froome moet kruis maken over de Tour na zware valpartij

Foto AFP / O. Scarff

Chris Froome is tijdens een verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De 34-jarige Brit werd meteen afgevoerd naar het ziekenhuis, waar duidelijk werd dat de viervoudige winnaar niet zal kunnen starten in de Ronde van Frankrijk volgende maand. Dat bevestigt zijn team Ineos.

Het ongeval gebeurde op het eind van de verkenning. Froome was op pad met Wout Poels, die niet ten val kwam. Froome kwam even met zijn hand van het tijdritstuur. Net op dat moment volgde er een windhoos en kwam hij ten val.

Het is nog niet duidelijk welke blessures de viervoudige Tourwinnaar opliep, maar het is wel al zeker dat hij te zwaar geblesseerd is om te starten in de Tour. “Uiteraard is dit een klap”, aldus Brailsford. “Nu moeten we eerst Chris opvangen en steunen. Wat de Tour betreft, zullen we een en ander moeten bijsturen.”

Het is al de tweede grote tegenslag voor Team Ineos dit jaar. Een week voor de start van de Ronde van Italië zag het zijn Giro-kopman Egan Bernal uitvallen met een sleutelbeenbreuk.

Na drie etappes was Froome achtste in de stand, op 24 seconden van de leider, onze landgenoot Dylan Teuns. Hij won de Dauphiné in 2013, 2015 en 2016. De Dauphiné wordt beschouwd als de belangrijkste voorbereidingskoers op de Tour, die dit jaar in Brussel van start gaat.