Nicaragua laat opnieuw 50 politieke gevangenen vrij, maar alweer niet Amaya Coppens

Nicaragua laat opnieuw 50 politieke gevangenen vrij
Nicaragua laat opnieuw 50 politieke gevangenen vrij

In Nicaragua is gisteren een vijftigtal politieke gevangenen vrijgelaten. Dat heeft de regering aangekondigd, die zich beroept op een amnestiewet die door de oppositie wordt afgewezen. De Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens is niet vrijgelaten, zij zit nog steeds in de cel. De amnestiewet is zaterdag aangenomen. De oppositie ziet er echter een manier in om druk te blijven uitoefenen op tegenstanders van de regering van president Daniel Ortega.

Bij de personen die zijn vrijgelaten, zijn onder meer de voor Ortega kritische journalisten Marlon Powell en Hansel Vazques. Uit de gevangenis La Esperanza is enkel Karla Vanessa Matus Mendez vrijgelaten, die met Amaya Coppens een cel deelde. Eerder werden al tientallen opposanten vrijgelaten, maar net als toen is Coppens daar dus niet bij.

De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde nam vorig jaar deel aan grootschalige protesten tegen president Ortega. Aanleiding was de hervorming van het socialezekerheidsstelsel in het Latijns-Amerikaanse land, maar de actievoerders gingen al snel het vertrek van Ortega eisen. Coppens eiste bij die protesten een hoofdrol op.

De manifestaties werden hardhandig neergeslagen, wat aan minstens 325 mensen het leven zou hebben gekost. Volgens oppositiebewegingen zouden tussen de 600 en 800 tegenstanders van Ortega gevangengenomen zijn.

Bron: Belga