Gents donorcentrum besmeurd met bloed om ‘transfoob’ beleid Rode Kruis

Onbekende activisten van de trans-gemeenschap hebben afgelopen nacht nacht de gevel van een Gents donorcentrum beklad. “Hier ons bloed dat je niet wil” staat tussen rode spatten op het gebouw te lezen. De actie door een anonieme groep is een protest tegen de weigering van het Rode Kruis om bloedgiften van transseksuelen te aanvaarden. “We willen ons uitdrukkelijk uitspreken tegen het discriminerende en transfobische beleid van het Rode Kruis”, melden de activisten in een bericht. “De recente beslissing om transpersonen te weigeren is enkel en alleen gebaseerd op vooroordelen en veronderstellingen, die duidelijk een transfobe oorsprong hebben.”

Het Rode Kruis gaf vorige week aan dat bloedgiften van transpersonen geweigerd worden omdat onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat die giften helemaal veilig zijn. Bovendien tonen internationale – weliswaar niet-Europese – studies aan dat bij die groep meer HIV aanwezig is.

Die argumenten volstaan niet voor de activisten, die vinden dat het Rode Kruis “de hele transgemeenschap bestempelt als een ‘risico’ groep en hen zo stigmatiseert, in plaats van zich te baseren op individueel gedrag.”

bron: Belga