Brusselse parlementsleden leggen de eed af

Brusselse parlementsleden leggen de eed af

Vandaag in de vooravond hebben de leden van het Brussels Parlement de eed afgelegd. Ook de opvolgers van de Brusselse ministers en van minister van Franse Gemeenschap Rachid Madrane legden de eed af. Vlaams minister Sven Gatz verkoos in het Brussels Parlement te blijven zetelen en cumuleert dus beide mandaten tot de nieuwe Vlaamse regering is gevormd. De eedaflegging van Sven Gatz maakte duidelijk dat de ministers van de verschillende regeringen niet gelijk zijn. Aangezien de Brusselse ministers niet ontslagnemend zijn, dienen zij zich te laten opvolgen. De ministers van de Vlaamse regering en van de regering van de Franse Gemeenschap zijn dat wel. Zij hebben de keuze om zich te laten opvolgen of niet.

Madrane besliste zich te laten opvolgen, Gatz niet. “We wilden voorkomen dat er draaideur-parlementsleden zouden zijn, die na de regeringsvorming terug moeten opstappen”, verantwoordde hij zijn keuze. Opmerkelijk is dat Vincent Riga, die Gatz zou moeten opvolgen, bij de start van de vorige legislatuur reeds enkele weken opvolger was, toen voor CD&V-staatssecretaris Bianca Debaets.

Minister Guy Vanhengel (Open Vld) wordt opgevolgd door Khadija Zamouri, Pascal Smet (one.brussels-sp.a) door Hilde Sabbe en CD&V-staatssecretaris Bianca Debaets door Joris Poschet. Aan Franstalige kant wordt minister-president Rudi Vervoort (PS) opgevolgd door Martin Casier, staatssecretaris Fadila Laanan door Véronique Jamouille en minister Madrane door Cécile Vainsel, en cdH-minister Céline Fremault door Rachid Azaoum.

DéFI-staatssecretaris Cécile Jodogne was om persoonlijke redenen afwezig en zal later de eed afleggen. Minister Didier Gosuin was geen kandidaat meer en moet dus niet vervangen worden.

bron: Belga