Wezen uit Syrië overgedragen aan Frankrijk en Nederland

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee Nederlandse weeskinderen en twaalf Franse kinderen uit families die vochten voor terreurgroep Islamitische Staat zijn zondag overgedragen aan de Nederlandse en de Franse autoriteiten. De operatie om de kinderen over te dragen vond plaats in Ain Issa, in de buurt van de Turkse grens. De kinderen zaten in vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen verblijven, die gevlucht waren van de gevechten rond het laatste IS-bolwerk in het oosten van Syrië. Op 23 maart werd door een Arabisch-Syrisch Koerdische troepenmacht het einde van het kalifaat uitgeroepen.

Er zitten meer dan 100 Nederlanders vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen, terwijl zich ongeveer 450 Fransen die gelinkt zijn aan IS in gevangenissen en vluchtelingenkampen bevinden.

De Koerden roepen al maanden op tot de repatriëring van de duizenden vrouwen en kinderen van IS-strijders die in de vluchtelingenkampen verblijven. Vorige week werden twee Amerikaanse vrouwen en zes kinderen overgebracht naar de VS, en er werden ook repatriëringen naar Noorwegen en Oezbekistan georganiseerd.

bron: Belga