Democraten bereiken akkoord met regering-Trump over documenten Mueller-rapport

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de strijd over het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller over Russische inmeniging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben de Democraten in het Congres en het ministerie van Justitie op één punt een akkoord bereikt. Jerry Nadler, voorzitter van de commissie Justitie in het Huis van Afgevaardigden, liet maandag weten dat het ministerie van Justitie ermee is akkoord gegaan om "ons toegang te geven tot de belangrijkste documenten van Mueller". Daarbij gaat het om "centrale bewijzen" die voor het Mueller-rapport ter beschikking waren bij de vraag of de Amerikaanse president Donald Trump het onderzoek naar de Russische inmenging gehinderd heeft.

Mueller rondde zijn werkzaamheden eind maart af en maakte zijn rapport over aan justitieminister William Barr. Het werd in de weken daarna openbaar gemaakt, maar sommige delen waren zwart gemaakt. In zijn rapport sprak Mueller zich niet duidelijk uit over de beschuldiging van obstructie van het onderzoek, maar bracht enkel argumenten voor en tegen aan. In zijn enige openbare verklaring sprak de speciaal aanklager Trump eind mei overigens niet uitdrukkelijk vrij.

Ondanks het gedeeltelijke akkoord met het ministerie van Justitie zal het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden dinsdag wel stemmen over een resolutie in verband met het Mueller-rapport, verzekerde Nadler. Daarmee moet die laatste de machtiging krijgen naar de rechtbank te stappen om Barr en Trumps vroegere raadsman Donald McGahn te dwingen zich te schikken naar de eisen van de commissie Justitie.

Nadler had Barr met bedreiging van gerechtelijke stappen opgeroepen om het Mueller-rapport zonder zwart gemaakte passages over te maken. De justitieminister weigerde dat. McGahn, een centrale figuur in het onderzoek van Mueller, legde een dagvaarding van het Congres naast zich neer en weigerde te verschijnen voor de commissie Justitie. In het rapport van de speciaal aanklager wordt gewag gemaakt van verschillende pogingen van de VS-president om invloed uit te oefenen op het onderzoek, onder andere via McGahn.

bron: Belga