Provincie West-Vlaanderen organiseert derde Bunkerdag op zeventien locaties

door
Belga
Leestijd 2 min.

Provincie West-Vlaanderen en Atlantikwall Raversyde organiseren op zondag 9 juni de derde editie van Bunkerdag. Verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust maar ook in het hinterland worden opengesteld voor het publiek. De bunkerdag maakt deel uit van het Europese Creative Europe project 'World War 2 Heritage'. Bunkerdag vindt plaats op zeventien locaties, vooral aan de kust, waar Hitler de Atlantikwall bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele blikvangers zijn bijvoorbeeld een geschutsbunker in Blankenberge die voor het eerst te bezoeken is, de luchtafweerbatterij De Halve Maan op de Oosteroever in Oostende en een bijzondere commandobunker uit de Koude Oorlog in De Panne. Het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust bevindt zich in het Provinciedomein Raversyde in Oostende. Daarnaast kan je aan de kust nog terecht op andere locaties in Oostende, De Panne, Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde.

De toegang tot Atlantikwall Raversyde is tijdens de Bunkerdag gratis voor het ruime publiek. Op Bunkerdag wordt ook een exclusieve begeleide wandeling georganiseerd waarbij verborgen relicten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Natuurpark ontdekt kunnen worden. Het gaat onder meer om de telefoonbunker en de eerste hulppost van de batterij Saltzwedel Neu, enkele vergeten bunkers van de Festungpioniere, overgroeide bunkers van de luchthavenverdediging en de bomvrije schuilplaats van de WOI-batterij Antwerpen.

Verder zijn er ook in het hinterland locaties. In Damme wordt de Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog belicht en in Zedelgem wordt het voormalige munitiedepot en het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld opengesteld. Er is zelfs een locatie in Oost-Vlaanderen, in Adegem, waar een toeristisch treintje verschillende stellingen aandoet.

bron: Belga