Belgische parachutisten namen deel aan massasprong in Sainte-Mère-Eglise

Belgische parachutisten namen deel aan massasprong in Sainte-Mère-Eglise

Een zestigtal paracommando’s van het Belgische Special Operations Regiment heeft vandaag deelgenomen aan een massaparachutesprong in de buurt van de Franse gemeente Sainte-Mère-Église. De sprong kaderde in de herdenkingen ter ere van de 75ste verjaardag van D-day, de geallieerde landingen in Normandië op 6 juni 1944. Bij één van de sprongen raakte een Amerikaanse parachutist zwaargewond, zo berichtten verschillende Franse media. België leverde ook een transportvliegtuig van het type C-130 Hercules voor de herdenkingssprong. In totaal dropte een twintigtal vliegtuigen uit zeven landen bijna 1.400 parachutisten.

De onfortuinlijke Amerikaanse parachutist kreeg af te rekenen met pech aan zijn parachute en werd geraakt aan de wervelkolom. Hij werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis van Caen. De massaparachutesprong lokte een massa volk.

Sainte-Mère-Église ligt in het departement Manche in de regio Normandië. Het is een van de eerste dorpen die op 6 juni 1944 door de Amerikanen werden bevrijd.

bron: Belga