Roland-Garros - Ashleigh Barty en Marketa Vondrousova spelen onuitgegeven vrouwenfinale

door
Belga
Leestijd 2 min.

Roland-Garros krijgt dit jaar een verrassende winnares. De 23-jarige Australische Ashleigh Barty (WTA-8) en de 19-jarige Tsjechische Marketa Vondrousova (WTA-38) strijden zaterdagnamiddag (15u00) op court Philippe-Chatrier om de titel. Beide speelsters staan voor het eerst in de finale van een Grand Slam. Voor Barty was een kwartfinale op het Australian Open eerder dit jaar haar beste resultaat tot nu toe. Vondrousova kwam vorig jaar met een achtste finale op het US Open voor het eerst aan het venster piepen. In Parijs schopten zowel Barty als Vondrousova het nooit eerder voorbij de tweede ronde.

De reekshoofden lieten het massaal afweten. Noch Barty, noch Vondrousova hoefden echter zelf een topreekshoofd uit te schakelen. De Japanse Naomi Osaka (WTA-1) ging er in de derde ronde uit tegen de Tsjechische Katerina Siniakova (WTA-42), diens landgenote Katerina Pliskova (WTA-2) sneuvelde eveneens in hetzelfde stadium tegen de Kroatische Petra Martic (WTA-31). Titelverdedigster Simona Halep (WTA-3) moest in de kwartfinales het onderspit delven voor de Amerikaanse Amanda Anisimova (WTA-51) en de Nederlandse Kiki Bertens (WTA-4) moest al in de tweede ronde ziek opgeven. De Amerikaanse Serena Williams (WTA-10) mikte op een vierde toernooizege op het Franse gravel, maar geraakte in de derde ronde niet voorbij haar landgenote Sofia Kenin (WTA-35).

Maandag stijgt Barty al zeker naar de derde plaats op de wereldranking, als ze het toernooi wint is ze 's werelds nummer twee. Vondrousova, die dit toernooi nog geen set verloor, wordt nummer 16 of 11 van de wereld.

Barty won de twee vorige duels tegen Vondrousova, in 2018 in Cincinnati (op hardcourt) en in 2017 in Birmingham (op gras). Op gravel speelden ze nog niet tegen elkaar.

bron: Belga