Nederlanders mogen naam geven aan buitenissige exoplaneet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nu heet het ding nog HAT-P-6 b, maar de Nederlanders hebben de eer om die planeet buiten ons zonnestelsel een andere (en wellicht meer welluidende) naam te geven, zo heeft de Volkskrant vandaag bericht. Het gaat om een unicum, weet de krant, en een geschenkje van de Internationale Astronomische Unie (IAU) die dit jaar honderd jaar bestaat. Eén van de taken van de IAU is de naamgeving van planeten en andere hemellichamen. Daarom besloot de organisatie een mondiale competitie uit te schrijven, waarbij elk deelnemend land een exoplaneet cadeau krijgt, tenminste als de moederster vanuit de hoofdstad van dat land zichtbaar is. Meer dan zeventig landen zijn al bezig met een nationale campagne, waarbij het publiek mag stemmen over de naam.

Hoe de procedure in Nederland zal verlopen is nog grotendeels in het ongewisse. Wel is al duidelijk dat binnenkomende suggesties eerst naar een nationale commissie gaan, waarin enkele bekende sterrenkundigen zetelen. Die maken uit de suggesties een shortlist waaruit het publiek mag stemmen.

HAT-P-6 b is een zogeheten gasreus, vergelijkbaar met "onze" Jupiter, maar dan ruim 30 procent groter. Op de planeet is leven onmogelijk vanwege een temperatuur van zo'n 6.000 graden. HAT-P-6 b werd in 2007 ontdekt en is wat eigenzinnig. Het hemellichaam trekt namelijk zijn baantjes om zijn moederster precies tegen de draairichting van die ster in. Zo'n zogeheten retrogade baan is een zeldzaamheid in de kosmos, aldus nog De Volkskrant.

bron: Belga