Mathieu van der Poel kiest voor WK op de weg en olympisch MTB-testevent

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mathieu van der Poel richt zich dit najaar op het WK wielrennen op de weg in Yorkshire (29/9) en het olympisch mountainbike-testevent in Tokio (6/10). Voor het WK mountainbike in Canada (28/8-1/9) geeft de Nederlander forfait, zo bevestigt hij op de website van zijn ploeg Corendon-Circus. "Ik vind het uiteraard erg jammer dat ik het WK mountainbike links moet laten liggen, maar er moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden. Ik kan niet ontkennen dat het WK-parcours in Yorkshire mij moet liggen, daarom kies ik dit jaar resoluut voor het WK op de weg. Ik wil bovendien absoluut aanwezig zijn op het testevent in Tokio, de Olympische Spelen van 2020 zijn nog steeds het grote doel. De drie events combineren is niet haalbaar", legt Van der Poel uit.

De beslissing met betrekking tot deelname aan het WK kwam er onder andere na gesprek met bondscoach Koos Moerenhout en de Nederlandse wielerbond. "Ik ben blij dat we Mathieu kunnen opnemen in de Nederlandse selectie voor Yorkshire. Ik ben ervan overtuigd dat we met een sterke ploeg aan het vertrek staan en met van der Poel erbij neemt de kracht van de Nederlandse ploeg alleen maar toe", zegt Moerenhout.

Ook het programma van Van der Poel in aanloop naar het wereldkampioenschap in Yorkshire is bekend. Van der Poel keert in het weekend van 12-14 juli terug in competitie voor de wereldbekermanche mountainbike in Les Gets. Daarna komt hij aan de start van het Europees kampioenschap mountainbike in Brno. Aansluitend volgen in augustus de twee wereldbekermanches MTB in Val di Sole en Lenzerheide. De optie om het Nederlands kampioenschap mountainbike af te werken blijft nog open.

Tussendoor werkt Van der Poel ook twee natourcriteriums af: Antwerpen en Roosendaal. Daarna treedt hij nog op de weg aan in de Arctic Race of Norway en de OVO Energy Tour of Britain. Mogelijks worden er ook nog eendaagswedstrijden aan dit programma toegevoegd.

"Drie disciplines combineren brengt automatisch ook de noodzaak mee om keuzes te maken. We hebben de verschillende scenario's grondig geanalyseerd - in samenspraak met Mathieu - en zien de combinatie tussen het WK op de weg en het testevent in Tokio als de meest optimale en haalbare", luidt het bij Corendon-Circus. "Bovendien willen we absoluut aanwezig zijn op het testevent in Tokio. We werken al sinds 2018 consistent toe richting de Olympische Spelen van 2020, die zowel voor Mathieu als voor ons als team het grote doel zijn. Volgend jaar vindt het WK mountainbike dan weer plaats in Albstadt, een omloop die Mathieu ook goed moet liggen, gezien zijn goede resultaten daar de laatste jaren. Die combinatie met de Olympische spelen past wel."

Bron: Belga