"Gazon sproeien is not done"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, roept mensen op hun gazon niet te besproeien met kraantjeswater of zelfs regenwater. Je gazon sproeien is in feite "not done", aldus directeur-generaal Hans Goossens. De extreem droge zomers van 2017 en 2018 hebben nog maar eens aangetoond hoe spaarzaam moet worden omgegaan met water. Gazons water geven is alvast pure verspilling, klinkt het bij De Watergroep. "Je gazon sproeien heeft geen zin. Oké, het ziet wat groener, maar gras is sterk en herstelt zich. Drinkwater daarvoor gebruiken is in feite 'not done'", legt Goossens uit.

Maar ook je regen- of putwater gebruiken om het gazon te besproeien is af te raden. Het is water dat kan worden gebruikt om toiletten door te spoelen of de was te doen, waardoor weer minder drinkwater moet worden gebruikt.

Van het water dat uit de kraan vloeit, wordt maar drie procent gebruikt om te drinken. De rest wordt gebruikt om bijvoorbeeld toiletten te spoelen of in de douche. Elke dag gebruikt de Vlaming zo'n 100 liter water. In vergelijking met de rest van Europa is dat vrij spaarzaam. Maar volgens De Watergroep kan dat nog een stuik zuiniger, ook al was er een daling van het verbruik de voorbije jaren met 1 à 2 procent. "Het waterverbruik kan dalen naar iets minder dan 60 liter per dag", aldus Goossens.

bron: Belga