EU-topjobs - Zes premiers hebben zich vrijdag beraad over Europese topjobs

door
Belga
Leestijd 2 min.

De zes Europese leiders die werden afgevaardigd om te onderhandelen over de invulling van de topjobs in de Europese instellingen, zijn er nog niet uit geraakt. In een gezamenlijke verklaring na afloop van een diner in Brussel stellen ze "in nauw contact met elkaar te blijven" en hun eigen politieke families te zullen consulteren. Het is de bedoeling dat de Europese regeringsleiders tijdens een top op 20 en 21 juni kandidaten voordragen voor verschillende topfuncties, waaronder de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

De zes waren "informeel bijeen om van gedachten te wisselen over de toekomstige prioriteiten van de EU", aldus de verklaring. Premier Charles Michel en zijn Nederlandse collega Rutte vertegenwoordigden de Europese liberalen. Aan tafel zitten ook de Spanjaard Pedro Sanchez en de Portugees Antonio Costa namens de socialisten, en de Kroaat Andrej Plenkovic en de Let Krisjanis Karins namens de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij. Het overleg was "constructief", luidde het.

De zoektocht naar een nieuwe Commissievoorzitter is ditmaal bijzonder complex. De zes premiers behoren tot de 28 staatshoofden en regeringsleiders die in de Europese Raad met een versterkte gekwalificeerde meerderheid (21 lidstaten die 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, nvdr) een kandidaat moeten voordragen, maar in dat plenum zetelen ook chefs die niet tot de drie traditionele politieke families behoren. De Italiaanse premier Giuseppe Conte bijvoorbeeld, maar ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Britse premier Theresa May.

Bovendien moet de uitverkorene vervolgens op de steun van een absolute meerderheid van de 751 Europarlementsleden kunnen rekenen. In het Europese halfrond hebben de EVP en de socialisten sinds de verkiezingen van eind mei samen geen meerderheid meer. De opvolger van Juncker heeft dus ook de steun nodig van de liberalen, die de krachten bundelen met de verkozenen van de partij van de Franse president Emmanuel Macron, en eventueel van de groenen.

Een meerderheid in het Europees Parlement eist bovendien dat de opvolger van Juncker door zijn of haar Europese politieke partij in de verkiezingscampagne op het schild is gehesen als zogenaamde Spitzenkandidat. Zo deed de Duitse conservatief Manfred Weber een gooi naar het Berlaymontgebouw als kandidaat van de EVP. Hij stuit op verzet van Macron. De socialistische premiers houden vast aan hun Spitzenkandidat, de Nederlander Frans Timmermans. Liberale regeringsleiders spraken dan weer hun steun uit aan de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager.

Er staat bovendien niet enkel in het Berlaymontgebouw een vacature open. Er moeten ook nieuwe voorzitters van de Europese Raad en de Europese Centrale Bank en een nieuwe hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid gevonden worden. Het Europees Parlement moet op zijn beurt een nieuwe voorzitter kiezen. In dat pakket moet niet enkel rekening gehouden worden met partijpolitieke evenwichten, maar ook met geografische en genderevenwichten. Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk hoopt de knoop tegen de Europese top van 20 en 21 juni te ontwarren.

Bron: Belga