Estland krijgt samen met vier andere landen niet-permanente zetel in VN-veiligheidsraad

door
Belga
Leestijd 1 min.

Estland, Niger, Saint Vincent en de Grenadines, Tunesië en Vietnam zijn vrijdag in een geheime stemming verkozen tot niet-permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de periode 2020-2021. Estland ging voor de positie het duel aan met Roemenië en haalde het overtuigend met 132 van de 193 stemmen. De vijf landen volgen vanaf januari Polen, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Koeweit en Peru op.

De Veiligheidsraad is één van de belangrijkste organen van de Verenigde Naties. De raad telt vijf permanente leden met vetorecht: Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarnaast telt ze tien niet-permanente leden. Daar hoort sinds begin dit jaar ook België bij. Ons land werd vorig jaar verkozen voor de periode 2019-2020.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken feliciteerde de vijf nieuwe niet-permanente leden inmiddels al met hun verkiezing. Ons land zal contact opnemen met de nieuw gekozen leden om de samenwerking rond tal van onderwerpen zo goed mogelijk voor te bereiden, luidt het.

bron: Belga