Word je natter als je wandelt of loopt door de regen? Dit is het antwoord

Als je door een regenbui naar huis moet, blijft je dan het droogst als je door de plensbui wandelt of loopt? Het antwoord op die vraag is minder eenvoudig dan het lijkt.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De zomer komt eraan en hoezeer we die periode ook associëren met de zon, mag je niet vergeten dat we nog steeds in België wonen. Af en toe een hevige regenbui ondergaan is dus onvermijdelijk. En tijdens zo'n watergordijn heb je je ongetwijfeld als eens afgevraagd hoe je het droogst blijft: erdoor wandelen of lopen? Wel, het antwoord is dat je zo snel mogelijk op je bestemming moet geraken. Dat klinkt logisch, maar de fysica erachter is ingewikkelder dan je denkt.

(Lees verder onder de video)

Vlieg als de wind door de regen

Als je wandelt, zullen meer regendruppels van bovenaf je raken. Loop je door de plensbui, dan zal je die vermijden, maar raak je zelf meer druppels met de zijkant van je lichaam. Als je een parallellogram tekent die meer afbuigt naarmate je snelheid verhoogt, dan zal je merken dat de hoeveelheid water dat je treft altijd hetzelfde blijft. Dus het enige wat je zelf kan controleren, is hoelang het duurt voor je beschutting vindt. En hoe minder tijd je spendeert in de regen, hoe droger je zal blijven.