Spontane staking bij De Lijn zorgt voor hinder in Antwerpen

Spontane staking bij De Lijn zorgt voor hinder in Antwerpen
Belga / S. Delaere

Door een spontane vakbondsactie van vervoersmaatschappij De Lijn in de stelplaats Zurenborg is het Antwerpse busnet zwaar verstoord. Aanleiding van de spontane staking is volgens De Lijn een geval van agressie donderdag. Daarbij kreeg een buschauffeur een slag in het gezicht.

De spontane actie noemt Van der Herten “een vervelende situatie. Het is de eerste dag van de examens en studenten rekenen op het openbaar vervoer.” Hij hoopt dan ook dat de chauffeurs snel het werk weer zullen hervatten. “Directie en personeel zitten vandaag nog samen om de situatie te bespreken en te bekijken welke maatregelen nodig zijn”, laat hij weten. De staking heeft gevolgen voor de buslijnen 13, 14, 17, 19, 21, 22, 23, 30, 33, 40, 142 en 762. De Lijn adviseert om de website en Twitter in de gaten te houden. De lijnen gereden door exploitanten rijden normaal, ook het tramverkeer ondervindt geen hinder.

Vraag naar meer controleurs

Begin april legden chauffeurs van het stadsbussennet ook al het werk neer na agressiegevallen. Toen was er bij de christelijke vakbond ACV vraag naar meer controleurs. Volgens vakbondssecretaris Jo Van der Herten loopt er wel een procedure om tien controleurs in dienst te nemen, maar zal het nog tot het einde van het jaar duren voor die mensen aan de slag kunnen. Hun opleiding start normaal gezien in september.

De vakbond is er zich van bewust dat geweld op chauffeurs een probleem dat moeilijk aan te pakken is. “Initiatieven als een volledig afgesloten stuurpost werden dan weer niet gedragen door het personeel”, zegt Van der Herten. “Maar er is duidelijk veel frustratie. Lichamelijke agressie komt gelukkig niet al te vaak voor, maar verbale agressie is voor de chauffeurs dagelijkse kost.”