Verrassend hoog aantal kinderbruidegoms

door
Belga
Leestijd 1 min.

Naar schatting 115 miljoen jongens en mannen zijn getrouwd toen ze nog kind waren, onder wie 23 miljoen of één op de vijf nog voor ze 15 jaar oud waren. Dat heeft kinderrechtenorganisatie Unicef vrijdag gemeld in een rapport over kinderhuwelijken uit 82 landen. "Kinderhuwelijken stelen de jeugd", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. "Kinderbruidegoms krijgen verantwoordelijkheden waar ze misschien nog niet klaar voor zijn. Te jong trouwen betekent te jong vader worden. De druk om geld te verdienen voor het gezin staat opleiding en kansen op een carrière in de weg."

Kinderhuwelijken komen voor in alle werelddelen, maar vooral in de Centraal Afrikaanse Republiek (28 procent), Nicaragua (19 procent) en in Madagaskar (13 procent).

Het totaal aantal minderjarige kinderen dat op die manier trouwt ligt op 765 miljoen. Minderjarige meisjes worden dus vaker uitgehuwelijkt dan jongens, en hebben tot zes keer meer kans om voor hun 18de te trouwen.

De voornaamste reden dat zowel jongens als meisjes uitgehuwelijkt worden is armoede, en het komt vaker voor waar het opleidingsniveau laag is, en op het platteland.

"Unicef wil dat jongeren uit kunnen groeien tot hun volle potentieel", aldus Fore. "We moeten kindhuwelijken daarom tegengaan. Dat kan door verder onderzoek, door investeringen en door het ondersteunen van jongeren."

bron: Belga