Socialistische vakbond wil niet weten van MR in Brusselse regering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het Brusselse ABVV is de aanwezigheid van de MR in de toekomstige Brusselse regering geen optie. Dat verklaarde Estelle Ceulemans bij de start van het overleg dat ze had met de Brusselse informateurs, Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx voor de PS aan Franstalige kant en Elke Van den Brandt (Groen) aan Nederlandstalige kant. Hoewel de formatie in Brussel per taalgroep gebeurt, ontvangen de informateurs vanaf donderdag gezamenlijk de Brusselse sociale partners en het middenveld.

Deze voormiddag kwamen de vakbonden als eerste langs op de zetel van de Brusselse regering. Secretaris-generaal van de Brusselse socialistische vakbond Estelle Ceulemans beet de spits af en was meteen zeer duidelijk. Voor haar is een coalitie in Brussel met MR geen optie: "De MR heeft de afgelopen vijf jaar op federaal niveau een sociale afbraakpolitiek gevoerd". Het ABVV wil in Brussel een progressieve meerderheid, eventueel met de PVDA. "De PVDA heeft er voor gezorgd dat er opnieuw arbeiders zijn in het parlement", merkte ze op. Ceulemans zei nog dat er goed is samengewerkt met de uittredende meerderheid, maar dat de vakbond het uiteindelijk resultaat van de coalitiebesprekingen zal beoordelen.

Philippe Vandenabeele van de liberale vakbond had geen voorkeuren voor een eventuele coalitie. Dat is een zaak van de politici, vond hij. Voor het ACLVB moet het sociaal overleg nog versterkt worden. Hij wil vooral kijken naar wat er in het regeerakkoord zal staan.

Franstalig informateur Laurette Onkelinx verklaarde dat ze niet wil treuzelen bij de vorming van een Brusselse regering. Er moet voor haar een coherentie zijn met Wallonië "maar er is steeds een Brusselse realiteit", voegde ze eraan toe. Ze neemt ook akte van de beslissing van cdH om niet aan de onderhandelingen deel te nemen. "Dat verduidelijkt de situatie maar betekent ook dat er twee partijen die zich buitenspel zetten", stelde ze vast. Dinsdag kreeg ze samen met Vervoort van de Franstalige PVDA (PTB) te horen dat de partij niet in een Brusselse regering zonder de PVDA aan Nederlandstalige kant.

Elke Van den Brandt antwoordde dat aan Nederlandstalige kant beslist is om drie partijen verder te onderhandelen: Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a. "Als er een akkoord is aan beide kanten, gaan we samen rond tafel zitten en dan zullen we zien", antwoordde ze op vragen.

bron: Belga