Nieuwe Finse regering ingezworen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nadat het Finse parlement de Sociaaldemocratische leider Antti Rinne heeft verkozen tot nieuwe premier, is de nieuwe centrumlinkse regering van het Scandinavische land vandaag ingezworen.

Het Finse parlement telt 200 zetels, 111 verkozenen des volks stemden voor Rinne, 74 tegen. Veertien parlementsleden waren afwezig.

"Ik ben een beetje moe, maar zeer gelukkig", zei de 56-jarige Rinne na de stemming, eraan toevoegend dat de vijfpartijencoalitie ernaar uitkijkt aan de slag te gaan.

De Sociaaldemocraten kwamen na de parlementsverkiezingen van 14 april als grootste uit de bus, wat hen een poleposition gaf om een regering te vormen. Die omvat, naast de partij van Rinne zelf, de Centrumpartij, de Groenen, de Linkse Alliantie en de Zweedse Volkspartij. De coalitie beschikt over 117 zetels.

Eerder op de dag onthief president Sauli Niinisto de regering van lopende zaken van uittredend Centrumpartijleider Juha Sipila van haar opdracht. Die laatste kondigde zijn ontslag als partijleider aan nadat de Centrumpartij slecht had gescoord in de stembusgang. Zijn coalitie omvatte ook de conservatieve Nationale Coalitiepartij en de eurosceptische Blauwe Hervorming.

Sipila wilde niet toetreden tot de nieuwe negentienkoppige regering en wil gewoon als parlementslid zetelen.

Ondanks het verlies beheert de Centrumpartij enkele sleutelportefeuilles zoals die van Financiën (Mika Lintila) en Defensie (Antti Kaikkon).

De uittredende leider van de Groenen en vroegere ambassadeur bij de Europese Unie Pekka Haavisto is minister van Buitenlandse Zaken. De 61-jarige heeft twee keer naar het hoogste ambt gedongen, maar verloor evenzoveel keer van Niinisto.

De nieuwe regeerploeg bestaat uit elf vrouwen en acht mannen.

In juli neemt Helsinki het roterend voorzitterschap van de Europese Unie over van Roemenië.

Het parlement verkoos ook de vroegere premier en vroegere Centrumpartijleider Matti Vanhanen als parlementsvoorzitter. Hij vervangt Rinne.

bron: Belga