"Fakenews dat er ooit sprake was van fractie met Farage en Poolse PiS"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Er komt in het Europees Parlement wel degelijk een grote eurokritische fractie rond de uiterst rechtse Italiaanse regeringspartij Lega van Matteo Salvini en het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen. Dat zegt Gerolf Annemans, Europees parlementslid voor Vlaams Belang en al jaren fractiegenoot van Salvini en co. Gisteren raakte bekend dat het Poolse PiS en de Brexit Party van Nigel Farage in ieder geval niet tot de fractie zouden toetreden, maar dat dat ooit de bedoeling zou zijn geweest, doet Annemans af als "fakenews". Jaroslaw Kaczynski, de sterke man van de conservatieve Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid), zei gisteren op de Poolse radio dat zijn partij zich niet kan verzoenen met de pro-Russische houding van Salvini en Le Pen. "Dat argument is bullshit", reageert Annemans. "De PiS heeft nooit overwogen om tot onze fractie toe te treden, ze heeft integendeel zelfs geprobeerd om mensen van bij ons ervan te overtuigen hun ECR-fractie te vervoegen." Die conservatieve ECR lijkt de komende vijf jaar gedomineerd te zullen worden door de PiS. De groep zal hoogstwaarschijnlijk aan politiek gewicht moeten inboeten door de decimering van de Britse Tories, die na de brexit bovendien helemaal uit het Europees Parlement zullen verdwijnen.

Annemans heeft naar eigen zeggen nooit geloofd dat de PiS tot zijn fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF) zou toetreden. In januari ging Salvini in Warschau wel op bezoek bij Kaczynski - waar de Italiaan zei "de meningsverschillen tussen de twee partijen te willen overbruggen" - maar volgens Annemans werd snel duidelijk dat de ontmoeting een poging van Kaczynski was om Salvini naar de ECR te doen overlopen. "Er mocht zeker niet uit worden afgeleid dat er één grote fractie zou worden gevormd met de PiS."

Dat ook Nigel Farage liet verspreiden niet met Salvini te zullen samenwerken, moet volgens Annemans eveneens gezien worden als een manier om fractiegenoten van de Italiaan los te weken, en in het geval van Farage te laten aansluiten bij zijn Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EFDD). "Hij heeft de nieuw verkozen parlementsleden van zijn eigen Brexit Party niet eens onder controle. Hij is aan het spartelen om zich te redden." Annemans geeft wel toe dat er gesprekken zijn geweest met Farage, "maar op zijn verzoek".

Toch maakt de Vlaams Belanger zich sterk dat zijn fractie erin zal slagen de eurokritische stemmen in Europa te verenigen. De partijen waarmee gesprekken worden gevoerd, zijn de partijen die op 18 mei Salvini flankeerden op een verkiezingsmeeting in Milaan. Lega en Vlaams Belang inbegrepen waren dat twaalf Europese partijen, maar verschillende daarvan, zoals de PVV van Geert Wilders, haalden bij de Europese verkiezingen geen enkele zetel. "We werken nog aan die fractie. Van zodra er voldoende handtekeningen verzameld zijn, organiseren we een persconferentie", zegt Annemans.

Ook al zullen de eurokritische, eurosceptische en ronduit anti-Europese krachten in het parlement over drie fracties verdeeld blijven, vindt Annemans dat ze moeten samenwerken en hun "stemgedrag op elkaar afpunten".

bron: Belga