Een op de zes jongeren sluit drugs achter het stuur niet uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat een op de zes jongeren (17%) sluit niet helemaal uit dat ze drugs en rijden zouden combineren. De meeste jonge bestuurders zijn dus wel overtuigd dat rijden onder invloed van drugs de kans op een ongeval vergroot, maar in andere leeftijdsgroepen is die overtuiging sterker. Een nieuwe campagne moet en ander verhelpen, meldt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag. De VSV start de campagne 'Don't do drugs & drive' met de steun van festivals als dancefestival Sunrise, Rock Werchter en TW Classic, clubs als Versuz en dj's als Mark With a K of FRANK.

Volgens de VSV erkent 83 procent van de 16- tot 34-jarigen dat rijden onder invloed van drugs de kans op een ongeval verhoogt. Maar bij de de oudere leeftijdsgroepen is dat 95 procent. Anderzijds sluit in die oudere leeftijdsgroepen 11 procent niet uit dat ze achter het stuur kruipen onder invloed van drugs, terwijl dat bij de jongeren dus 17 procent is.

Zorgwekkende cijfers, zegt Vlaams verkeersminister Ben Weyts in het persbericht. "Sensibilisering, maar ook controles blijven dus broodnodig. Hoe meer controles, hoe minder mensen het risico nemen", kijkt hij ook naar het federale niveau. De cijfers komen uit een online bevraging van 1.500 Vlaamse weggebruikers van 16 tot 75 jaar, begin 2018 door Ipsos afgenomen voor de VSV.

De voorbije tien jaar is het aantal vaststellingen voor rijden onder invloed van drugs in Vlaanderen, volgens cijfers van de federale politie, verdrievoudigd tot 5.588 bestuurders in 2018. De stijging is zeker deels te verklaren door de hogere pakkans. Sinds april maakt de politie - na een positieve speekseltest - gebruik van speekselanalyses als wettelijk bewijs voor druggebruik, vroeger was daarvoor een bloedproef nodig, wat meer tijd vergde.

bron: Belga