IN BEELD. De wereld herdenkt de landing in Normandië

Foto AFP / M. Ngan

Vandaag stond alles in het teken van de 75e verjaardag van D-day, de geallieerde landing in Normandië. D-Day luidde het begin in van de bevrijding van Europa vanuit het westen uit de handen van nazi-Duitsland. Tal van wereldleiders brachten op de Normandische stranden hulde aan de gevallen soldaten. 

In totaal namen meer dan 30.000 mensen deel aan de verschillende ceremonies om de landing te herdenken. Woensdag was er zo al een internationale ceremonie in het Britse Portsmouth, waar verschillende staats- en regeringshoofden aanwezig waren. Ook premier Charles Michel was er, net als Trump en zijn echtgenote Melania.

Vandaag vonden er herdenkingen plaats op de kusten van Normandië. De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Trump gaven een speech. Achteraf zater ze samen voor bilateraal overleg.

Parijs hoopt dat het bezoek een gelegenheid kan zijn voor een kalm gesprek met de Amerikaanse president. Zijn laatste bezoek aan Frankrijk, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, eindigde nog in een reeks woeste tweets van Trump aan het adres van Macron.

Nieuw Brits herdenkingsmonument

Macron heeft een drukke dag achter de rug, want samen met de Britse premier Theresa May heeft hij ook de eerste steen gelegd van een nieuw Brits herdenkingsmonument. Op de stranden kwamen toen bij dageraad jonge mannen aan, van wie er veel nog nooit voet hadden gezet op Franse bodem, herinnerde Macron aan het begin van de bevrijding van Europa uit de handen van nazi-Duitsland.

Het herdenkingsmonument in Ver-sur-Mer zal de duizenden Britse soldaten eren, die het leven lieten in Normandië. “We danken onze vrijheid aan de veteranen”, zei Macron in het Engels. Het is ongelooflijk ontroerend op deze plek te zijn, sprak de afscheidnemende Britse premier May. “Hier in Normandië herinneren we ons voor altijd hun moed, hun engagement en hun vastberadenheid», verwees ze naar de soldaten. «Het is onmogelijk te begrijpen welke moed die toen opgebracht hebben.”

Na een minuut stilte legden Macron en May samen een krans neer. Het Franse en het Britse volkslied weerklonken, en er speelden doedelzakken.